Massage-olie zelf maken

Een goede massageolie vergemakkelijkt het glijden van de handen over de huid en geurt prettig. Je kunt kant-en-klare massageolie kopen maar zelf maken is wel zo leuk en goedkoper. Je hebt wel een klein trechtertje nodig. Massageolie bestaat uit twee soorten olie: basisolie en essentiële olie.

Waarschuwing: alle soorten massageolie beschadigen latex condooms. Vrij veilig en gebruik een Latex-vrij condoom van polyurethaan, b.v. Durex Avanti.

Basisolie

Basisolie kan je maken van diverse soorten plantaardige olie. Voorwaarde is dat de geur niet te sterk is. Zonnebloemolie (uit de supermarkt) masseert lekker en is spotgoedkoop. Olijfolie smeert ook erg lekker maar heeft een luchtje. Je kan goedkopere basisolie verbeteren door te mengen met 10 tot 20 procent avocado-olie, jojobaolie, druivepitolie, notenolie, tarwekiemolie. Ruik wel eerst of het luchtje je aanstaat.

Voor massages wordt veel gebruik gemaakt van olie op parafinebasis, herkenbaar aan de witte kleur. Deze vlekt niet zo snel als plantaardige olie. Parafine sluit wel de poriën van de huid af.

Essentiële olie

Essentiële olie koop je in flaconnetjes van 10 ml bij de betere drogist of bij de kruidenwinkel. Hij wordt druppelsgewijs toegevoegd aan de basisolie. Een gewone verdunning, voor de meeste essentiële oliën, is 1%. Een sterke verdunning, voor de meer krachtige soorten, is 2%. Op 50 ml basisolie zijn in totaal 25 druppels essentiële olie meestal voldoende. Bij sterkere soorten volstaan minder druppels. Bij zwangerschap of gezondheidsproblemen wel altijd even de arts raadplegen.

Sommige soorten essentiële olie bederven vrij snel, b.v. patchouli. Meng dus niet te veel of te lang tevoren.

Breng een druppel op je pols aan onder een pleister en kijk na 12 uur of er een allergische reactie is opgetreden.

Een recept

Een prettige massageolie met krachtige essentiële oliën maak je als volgt:

Literatuur

Maxwell-Hudson, Claire Massage: complete geïllustreerde gids van westerse en oosterse technieken. ISBN 90-269-2258-2.

Mumford, Susan Massage voor iedereen. ISBN 90-6407-448-8.


Terug naar Home Page www.sahajayoginicinta.nl
24/10/08 © Sahajayoginicinta, info@sahajayoginicinta.nl